Efteling logo Piraña. Bron Efteling bv

Nieuwe rotsen en veel meer waterspuwers voor de Piraña

06 november 2023
Vandaag start het grote onderhoud aan de 350 meter lange wildwaterrivier Piraña. We beloven je nu al dat je komende zomer 2024 nog natter uit je bootje stapt!

Schets van een nieuwe rotspartij ontworpen door Karel Willemen. Bron Efteling bv 

De Efteling investeert circa 8 miljoen euro in de attractie uit 1983. Wat gaat er precies veranderen? Uitvoerder Frans Poels praat ons bij.
Vernieuwde rotspartijen
Frank: “Het onderhoud start met slopen. De nog overgebleven originele rotspartijen en watervallen van de Piraña zijn, na 40 jaar, wel aan vervanging toe. Efteling-ontwerper Karel Willemen heeft daarom nieuwe rotspartijen ontworpen, die qua sfeer en beleving beter aansluiten bij de attractie en het landschap er omheen. Deze rotsen krijgen meer de vorm en structuur van rotsen uit Midden-Amerika, met meer detaillering en meer gelaagdheid. In het nieuwe jaar gaan we de attractie weer opbouwen. Zeker het modelleren van de nieuwe rotsen is straks een mooi gezicht. Van de schetsen van Karel zijn schaalmodellen gemaakt. Met deze maquettes als leidraad worden de juiste vormen straks met de hand aangebracht in de rotspartijen, inclusief leuke details voor de oplettende kijker.”

Deze waterspuwer herken je misschien wel van de voorgevel van de Piraña, ontworpen door Ton van de Ven. Bron Efteling bv 

 


Meer onderhoudswerkzaamheden

 


Frank: “In deze maanden van onderhoud komen ook andere werkzaamheden aan bod. Zo wordt de volledige buitengevel opnieuw geschilderd en waar nodig hersteld. Op een aantal plekken wordt het beton in de baan, de voegen en de bootgeleiding gerepareerd. De golfslagmachines krijgen hun jaarlijkse onderhoudsbeurt en we lopen natuurlijk alle kettingen en motoren na. Een iets grotere klus is het vervangen van de vier pompen, die al het water in de attractie rondpompen. Om de acht nieuwe en meer energiezuinige pompen te plaatsen, vernieuwen we de hele pompenkelder. Er zijn bijvoorbeeld andere aansluitingen nodig en extra betonnen wandjes."
"Ook vervangen we de besturingskasten. Die waren 40 jaar geleden iets groter dan nu! Nieuwe besturing betekent ook nieuwe leidingen, bekabeling en nieuwe noodverlichting. We schonen het terrein op, zetten alle verlichting om naar LED en we plaatsen nieuwe speakers, nieuwe camera’s en we passen het groenplan op het eiland aan. Bovendien verbouwen we het fotopunt van de Piraña om tot een kleine souvenirwinkel, waar je naast je attractiefoto’s straks ook nieuwe souvenirs kunt aanschaffen.”

Voor- en zijaanzicht van de nieuwe waterspuwer. Bron Efteling bv 


De nieuwe waterspuwende Inca-goden zorgen ervoor dat je kletsnat uit de Piraña komt ”

 


Veel extra waterspuwers
Frank vervolgt: “Het onderhoud staat momenteel tot eind juni gepland, maar we hopen iets eerder klaar te zijn. En dan zorgen de nieuwe waterspuwende Inca-goden ervoor dat je kletsnat uit de Piraña komt. Tijdens de wilde boottocht komt het water namelijk echt van alle kanten op je af. Al vlak na het instappen in je bootje kom je de eerste nieuwe watergoden tegen. De mist uit de monden, verborgen in de tunnelwanden, vertroebelt je zicht op het watergordijn in de verte. Vlak daarna lijken er zelfs pijlen van water op je afgevuurd te worden. Ook van zulke korte straaltjes water kun je behoorlijk nat worden, zeker als ze vanuit twee kanten komen."
"Na de eerste waterval duik je met je bootje de golven in en net wanneer je denk dat je het ergste wel gehad hebt, wordt er vanuit het water een enorme waterstraal de lucht ingeschoten. Daarna doemt er een half afgebroken en lekkend aquaduct op. Dat water stroomt recht je bootje in. In de bocht die dan volgt, versperren twee immense Inca-beelden je de doorgang met een muur van water! Goed om te weten: de hoeveelheid water wordt aangepast aan het seizoen en de buitentemperatuur. In de zomer word je dus kletsnat en in de winter iets minder!”

Sfeer impressie Piraña. Bron Efteling bv

Piraña mooier en spectaculairder dan ooit

27 mei 2024
Sinds begin november 2023 is de wildwaterrivier Piraña in onderhoud. Tijd voor een tussentijdse update.

De nieuwe rotsen hebben een Zuid-Amerikaans karakter, passend in de wereld van Piraña. Wat herken jij erin? Bron Efteling bv

 


Zuid-Amerikaans karakter
Efteling-ontwerper Karel Willemen:

“De attractie Piraña stamt uit 1983. Vanwege onderhoud hebben we nieuwe rotsen moeten ontwerpen. En dat gaf ons de kans daar iets bijzonders van te maken. Rotsen met een Zuid-Amerikaans karakter, passend in de wereld van Piraña. En als je daar heel goed naar kijkt, dan zul je net als bij de natuurvolken, best nog iets in kunnen herkennen.”

Deze nieuwe reliëftegels vuren pijltjes van water op je af. Bron Efteling bv

 

Vakmanschap


Michel Brok, Engineer Werktuigbouw: “Juist die rotsformaties zijn een goed voorbeeld van hoe verschillende vormen van vakmanschap samenkomen op de bouwplaats van de Piraña. De grootste uitdaging binnen dit project was het vervangen van de pompinstallatie. Met deze installatie wordt er 5.000 liter per seconde door de baan heen gepompt om de bootjes te kunnen laten varen. Het was een hele puzzel om deze installatie in het gebouw te krijgen, maar het is ons gelukt!”
Naast de vervanging van de pompen, zijn ook de besturingskasten vernieuwd net als de daarbij behorende leidingen, kabels en noodverlichting. De verlichting is omgezet naar een LED-variant. Rond de 600 meter lange rivier hangen straks nieuwe speakers en camera’s. Ook het groen rond de attractie is aangepakt. 

Deze beeltenis van een grote slang op de voorgevel van de Piraña kom je straks ook horizontaal in de waterbaan tegen.Zijn bek vult zich met water en op een willekeurig moment spuit er een grote straal water omhoog! Bron Efteling bv


Nieuwe watergoden


Karel: ”Op één van de allereerste conceptschetsen van Ton van de Ven zie je dat de rivier zijn oorsprong vindt in de mond van de waterspuwer. Die watergoden hebben we 10 jaar geleden geïntroduceerd en nu hebben we er nog een aantal extra aan toegevoegd voor nóg meer waterplezier. In de voorgevel van de Piraña zie je de beeltenis van een grote slang. Die slang kom je nu ook onderweg tijdens je rit tegen. Zijn bek vult zich met water en op een willekeurig moment spuit er een grote straal water omhoog! Pas dus op dat je niet geraakt wordt.”

Twee Inca-beelden versperren de doorgang met een muur van water. Bron Efteling bv

 


Heropening vlak voor de zomervakantie

 

Het onderhoud aan de 600 meter lange wildwaterrivier Piraña duurt nog tot en met 28 juni 2024. Vanaf zaterdag 29 juni kun je alle nieuwe waterspuwers komen bewonderen. En we beloven je dat je dan nog natter uit je bootje stapt! Goed om te weten: de hoeveelheid water wordt aangepast aan het seizoen en de buitentemperatuur. In de zomer word je dus kletsnat en in de winter iets minder!