Groot onderhoud voor sprookje Doornroosje

De komende maanden is het sprookje Doornroosje dicht voor groot onderhoud aan het kasteel en het gebied eromheen.


Het kasteel van Doornroosje speelt al sinds het prille begin van de Efteling een belangrijke rol. Niet alleen door de iconische aanblik, maar natuurlijk ook door het tot de verbeelding sprekende verhaal van Doornroosje. De komende maanden is het sprookje dicht voor groot onderhoud.
Nieuwe wandelroute
Tijdens de hele onderhoudsperiode is het sprookje Doornroosje niet toegankelijk. De Sprookjesbos-ingang via de ‘Heksenpoort’ is tijdelijk afgesloten. Afgelopen week zijn de werkzaamheden in het bos achter het kasteel al gestart. Er komt een rolstoeltoegankelijk pad tussen het kasteel van Doornroosje en miniatuurwereld Diorama. Om deze (wandel)route mogelijk te maken worden eerst een aantal grote beukenbomen verwijderd uit het Sprookjesbos.Zo komt er ook ruimte om de vijver uit te breiden. Dat zorgt straks voor een hele andere aanblik!

Doornroosje 

De heks met zijn spinnenwiel

De heks met zijn spinnenwiel. (Bron Efteling bv)

De kok met zijn kok's maatje

De snurkende kok met zijn hulpje. (Bron Efteling bv)

Focus op omliggend gebied
De focus ligt tijdens dit onderhoud op het kasteel en het gebied er omheen. Het hele kasteel staat straks in de steigers. Dat is nodig om de oude kasteelmuren en de gevel op te knappen. De stenen van het pad dat naar het kasteel leidt, zijn afgesleten en daarom wordt ook dit pad hersteld. Daarnaast zullen er voor de stimulering van biodiversiteit in het bos ook ee
n aantal bomen weggehaald worden. Daar planten we later een aantal bomen voor terug. De ruimtes aan de binnenkant van het kasteel krijgen klein onderhoud. Er wordt geschilderd en de verlichting wordt duurzamer gemaakt met LED.

Omgeving sfeerbeelden

Foto Kasteel van Doornroosje. Bron Efteling bv

Doornroosje weer te zien na groot onderhoud

 

30 maart 2024
Voor het eerst sinds de opening in 1952 kun je helemaal rondom het kasteel van de Schone Slaapster wandelen.Het grote onderhoud aan het kasteel van Doornroosje en het gebied eromheen startte vorig jaar, vlak na de zomer. Tussen het kasteel van de Schone Slaapster en miniatuurwereld Diorama is een nieuw rolstoelvriendelijk pad gemaakt, zodat het kasteel nu 360 graden rond te bewonderen is.
Het gehele kasteel is in de steigers gezet zodat de oude kasteelmuren en de gevel opgeknapt konden worden. De stenen van het pad dat naar het kasteel leidt waren behoorlijk afgesleten en daardoor glad geworden. Dit pad is inmiddels hersteld. De ruimtes aan de binnenkant van het kasteel kregen klein onderhoud: er is geschilderd en de verlichting is verduurzaamd met LED. De bewoners zijn nagekeken en opgeknapt en hun kleding gereinigd of vernieuwd.

Voor de stimulering van biodiversiteit in het bos zijn een aantal bomen weggehaald. Hiervoor in de plaats zijn verschillende andere bomen geplant. Ook is de vijver een stuk vergroot en zijn er watervallen toegevoegd.

Nieuw muziekstuk

 

Naast nieuwe beplanting en het aanpassen van de omgeving, hebben we ook een nieuw muziekstuk aan het sprookje toegevoegd. Voorheen lag Doornroosje in stilte te slapen, maar nu wordt die stilte omlijst met muziek. Het muziekstuk is gecomponeerd door René Merkelbach. Des te dichter je bij Doornroosje komt, des te beter je de muziek zult horen.

Omgeving Soundtrack Doornroosje. Bron Efteling bv

Nieuwe bewoner laat nog even op zich wachten

 

Mark: “Efteling gasten kunnen nu rondom het kasteel van Doornroosje wandelen, de nieuwe waterpartijen bewonderen en als vanouds naar binnen gluren. Tegen de zomer wordt vanaf het uitkijkpunt op het rolstoelvriendelijkere pad ook een nieuwe bewoner zichtbaar!”

Concept-art Slapende Kasteel wachter & uil met sleutel. Bron Efteling bv