Diorama (speeldoosje Efteling) Bron Efteling bv.

De bouw van het Diorama startte in 1970 in de drastisch verbouwde, in 1957 achter de Stoomcarrousel geopende schuilloods annex rolschaatsbaan. Tot vlak daarvoor was dit de tijdelijke locatie van het Waterorgel geweest. Bij deze gelegenheid kreeg de Dioramahal het karakteristieke uiterlijk met de bijzondere plafondornamenten.

Op 25 mei 1971 werd het Diorama geopend. De kleindochter van Anton Pieck mocht de attractie in werking stellen met behulp van een druk op een knop. Treinen, boten, molens en autootjes zetten zich in beweging en het ademloze publiek kon vanaf dat moment langs het glas schuifelen om zelf weg te dromen bij die kleine wereld. In Kroniek van een sprookje lezen we hoe de Efteling het Diorama aanprees in een advertentie.

Een driedimensionale miniatuurwereld vol spanning, fantasieën, en bedrijvigheid. Met uren ademloos kijkgenot. Kom dus kijken. Ook al regent het. In het Diorama van de Efteling zit u altijd droomwereld Ontwerpen voor het Diorama door Anton Pieck

In 1984 werd de zijkant van de Dioramahal flink aangepakt en kreeg de attractie hier een eigen ingang in een soort kasteelmuur, met daarboven in gouden belettering "Diorama".

Ontdek Efteling bewoners in het diorama