Efteling logo Danse Macabre(Bron:Efteling bv)

(Efteling Soundtrack Danse Macabre bron:Efteling bv)

In 2024 komt er een nieuw themagebied met de nieuwe Efteling-attractie Danse Macabre! 🕯️ Zowel de attractie als het bijpassende nieuwe themagebied, van maar liefst van 17.000m² groot, wordt griezeliger dan ooit!🎻

Bron ontwerpen Efteling bv

In de attractie Danse Macabre, vernoemd naar het bekende muziekstuk, word je straks meegenomen door het verhaal met de onvergetelijke muziek uit het Spookslot als rode draad. De omgeving is een mysterieus decor, waarin het 20 meter hoge attractiegebouw meteen de aandacht vangt. Het wordt griezelen in de Efteling als nooit tevoren.

 

 

 

De rit beleving van Danse Macabre 

Fabrikant Intamin

Het plateau, met een diameter van 18 meter, deint 3 meter op en neer met een snelheid van 1,5 meter per seconde (5,4 kilometer per uur). In de beginpositie zweeft het gevaarte 6,2 meter boven de grond. De attractie bevat ook een vrijevalelement, dat Intamin "zero-g freefall"noemt. Daarbij zakt het volledige platform met 3,2 meter per seconde (11,5 kilometer per uur) naar beneden.

Kanteleffect
Op de grote schijf staan zes kleinere cirkelvormige plateaus met banken erop, bestaand uit drie rijen met elk zes zitplaatsen. Zo is er in totaal plek voor 108 mensen per rit. Intamin geeft aan dat het mogelijk is om de kleine platforms ook uit de rusten met een kanteleffect van maximaal 5 graden. Die toevoeging is echter optioneel.

Daarnaast kan gebruikgemaakt worden van "wind, geur, vibraties en een uniek geluidssysteem geïntegreerd in de stoelen". De theoretische capaciteit bedraagt 1250 personen per uur. Dat zou betekenen dat een ritje plus het in- en uitstappen en het controleren van de beugels iets meer dan vijf minuten in beslag neemt. In de standaardsituatie zijn in totaal twee plekken gereserveerd voor bezoekers met een beperking.

Videoschermen
Intamin schaart het attractietype onder de categorie "family thrill". Het bedrijf toont zelf enkele voorbeelden van mogelijke thema's, zoals een onderwaterwereld en een tempel. Hoewel de Efteling heeft gekozen voor fysieke decors, benadrukt de attractiebouwer dat een dynamic motion stage ook beschikbaar is met louter videoschermen.

familie  Charlatan familie fotos. Bron Efteling bv

Familie Charlatan 

De familie Charlatan trekt al generaties lang de wereld rond. Na vele omzwervingen zijn ‘Professor doctor’ Virginie Charlatan en haar man Otto neergestreken in een gebied hier niet ver vandaan. Ze verkennen het gebied, en iets lijkt niet helemaal pluis. Wat is toch die duistere kracht?

“Hallo, mijn naam is Otto Charlatan. Mijn vrouw en ik zijn handelaren en leiden een reizend bestaan. We zijn fameus in vele landen! Wij gaan waar de melodie van ons houten draaiorgel Esmeralda ons stuurt. Zij is onze steun en toeverlaat en al zo lang in onze familie als we ons kunnen heugen. Zij heeft ons hier naartoe geleid. Zij wist de weg en wij moesten haar volgen. Via Parijs, Wenen, Argentinië en Buenos Aires naar deze onheilspellende plek midden in de bossen, waar we voorlopig ons kamp op hebben gezet.”

 

Om de doden tevreden te stellen is het echt van levensbelang dat het houten orgel blijft draaien

 

Ongeluksbestrijding en gelukzoekerij

“Mijn vrouw, Virginie, zij kan alles! Zij wist dat we hier naartoe moesten komen, naar deze plek. Zij is de enige echte Hooglerares Doctorandus Virginie Charlatan! Door haar speciale gaven is ze hooglerares in de ongeluksbestrijding en zoeken naar geluk. Aan het houten bureautje in onze tent maakt Virginie de geluksbrengers, waarmee ze je helpt bij het bestrijden van al je vrezen en angsten. Ach ja, de tent. Het is ons huis, ons hele hebben en houwen. Hier slapen we, eten we en bestudeert mijn lieve Virginie haar oude boeken. Wie hebben we dan nog meer? Oh ja, de ezel natuurlijk. En onderweg naar het Huyverwoud, hoorden we een kitten miauwen. Het leek wel of het op ons zat te wachten aan de rand van het bos. Dit zwarte katje, met twee verschillende kleuren ogen, is het nieuwste lid van onze bescheiden familie.”

Zolang het orgel draait

“Om de doden tevreden te stellen is het echt van levensbelang dat het houten orgel blijft draaien. Daarom is muziek zo’n belangrijk onderdeel van ons leven. Esmeralda is ons oudste familie-erfstuk, maar ook onze gids in deze duistere tijden. Ze is nog van de betovergrootvader van Virginie geweest. Wist je dat hij ooit deelnam aan een beroemd muziekconcours? Als dirigent notabene. Daarna is hij spoorloos van de aardbodem verdwenen. Dat houdt mijn Virginie nog elke dag bezig.”

 

Mijn vrouw en ik bevinden ons in de aanwezigheid van Het Onnoembare

 

Het Onnoembare

“Je vraagt je misschien af waarom we juist hier, op deze huiveringwekkende plek, zijn neergestreken. Ik zal het je uitleggen. Mijn vrouw en ik zijn hier, omdat wij iedereen voor iets kwaads willen behoeden. Iets waar wij heel ons leven naar hebben gezocht... Ondanks al het onbegrip. Hier in deze bossen, tussen het onheilspellend ritselende gebladerte van de eeuwenoude bomen, houdt het zich verscholen. Mijn vrouw en ik bevinden ons in de aanwezigheid van Het Onnoembare.”

“Wij doen er alles aan om ook jou bij te staan en je te behoeden voor het ongeluk en de rampspoed die je hier wellicht te wachten staan! Daarom breng ik vanuit deze bossen verslag uit van wat ik voor mijn ogen zie gebeuren. Bereid je voor op het ergste.”

 

Efteling Danse Macabre huyverwoud(bron:Efteling bv)

Indeling Huyverwoud 

Efteling Ontwerper Jeroen Verheij neemt je mee door het complete, nieuwe themagebied. Van het abdijplein tot aan de nieuwe attractie Danse Macabre!

“Eindelijk mag ik meer onthullen over het Huyverwoud vertelde Jeroen Verheij over het themagebied rond de nieuwe attractie Danse Macabre. Rond de ruïne van een Middeleeuwse abdij valt straks van alles te beleven,” vertelt Efteling Ontwerper Jeroen Verheij. “Als je de schets van het gebied bekijkt, ontdek je hoe de wachtreis verloopt.”

 

 

 

Het abdijplein

“We zijn aanbeland op een verlaten en vervallen abdijcomplex dat eeuwen geleden nog volop floreerde, maar er nu ruïneus en overwoekerd bij ligt. Na vele omzwervingen is de familie Charlatan hier neergestreken. De familie is niet alleen opzoek naar antwoorden op hun eigen vragen, maar maakt ook dankbaar gebruik van de angsten van de bezoekers van het gebied. Professor Doctor Virginie Charlatan en haar man Otto verkopen op en om het abdijplein diverse geluksbrengers, hartversterkers en andere moedverhogende artikelen om de nerveuze maar nieuwsgierige bezoekers van dit gebied een hart onder de riem te steken.”

 

 

 

In den Swarte kat

“Een voormalige en deels afgebrande taveerne aan de buitenrand van het gebied, met de naam ‘In den Swarte Kat’, was vroeger een toevluchtsoord voor reizigers en andere voorbijgangers. In de restanten van dit half ingestorte gebouwtje zijn de Charlatans een sfeervol kruidenierswinkeltje begonnen van waaruit zij, naast de eerdergenoemde geluksbrengers, tevens een uitgebreid assortiment verpakte en verse kruidenierswaren verkopen om mee te nemen. En pas op: bij vlagen kan het hier binnen behoorlijk spoken. Op het terras van de horecalocatie kunnen gasten genieten van hun aangeschafte waren óf even bijkomen na hun bezoek aan Danse Macabre.”

 

 

 

De Laetste Hoop

“Achter de voormalige taveerne, als onderdeel van het centrale plein, bevindt zich het oorspronkelijke toiletgebouw van de abdij, ‘De Laetste Hoop’. Ook hier is het overigens niet altijd even rustig toiletteren zul je wel merken.”

 

 

’t Koetshuys

“Een tweede locatie, die de Charlatans uitbaten is ‘ ’t Koetshuys’. De naam zegt het al; vroeger werden hier de rijtuigen en karren gestald, maar het in onbruik geraakte gebouw dient nu als verkooppunt van gepofte popcorn en gedraaide suikerspinnen. Wie weet dat die iets meer vrolijkheid in dit duistere en naargeestige gebied kunnen brengen? De tijd zal het leren.”

 

 

 

De onheilspellend ogende poort

“De grootste nieuwsgierigheid van onze gasten wordt waarschijnlijk toch gewekt door de onheilspellend ogende poort die hier aan de rechterzijde van het plein lonkt. Als we hierop aflopen zakt de moed ons wellicht al in de schoenen, maar een klein beetje opluchting valt ons ten deel als we dichterbij komen. Op één van de kolommen die de poort flankeren ligt een schattig jong zwart katje lieflijk naar ons te spinnen en te miauwen. Als híj zich hier al veilig lijkt te voelen zal het voor ons wellicht ook wel meevallen toch?”

 

 

De kruysgang

“We lopen onder één van de twee doorgangen de kruysgang in. De linkerpoort is bestemd voor de Single Riders, de écht moedige gasten die het avontuur helemaal in hun eentje aandurven. De rechter doorgang is de zogenaamde Family Lane, waar iedereen vanaf 8 jaar met genoeg moed de wachtreis betreedt om een ongewis avontuur aan te gaan.”

 

 

 

De kruydentuyn

“We wandelen snel door naar het volgende deel van onze wachtreis: de overwoekerde kruydentuyn. Waar vroeger de bewoners kruiden en gewassen verbouwden voor hun maaltijden. Virginie Charlatan verbouwt hier haar geneeskrachtige en angstwerende kruiden, die ze verwerkt in diverse drankjes en producten. Aan het einde van deze tuin wacht ons een zware houten poort.”

 

 

 

Het kerkhof

“Deze poort biedt toegang tot het akelige kerkhof, waar we met angst en beven worden toegelaten door een lid van de familie Charlatan. Hier krijgen we een voorproefje van wat ons verderop in de kapel te wachten staat. Mysterieuze flarden van muziek zijn hoorbaar en ook het zwarte katje laat hier opnieuw van zich horen. Hoewel ietsje minder lieflijk dan zojuist…. Als we goed kijken en luisteren valt op dat alle graven op dit kerkhof plaats bieden aan diverse muzikanten uit alle windstreken. Wat heeft dat te betekenen?”

 

 

 

Het Huyverwoud

“We vervolgen onze weg via een kleinere poort aan de achterzijde van het kerkhof om, met een afgetelde groep, terecht te komen in het duistere Huyverwoud. Een spookachtig bos met hoge bomen waarin een onheilspellende sfeer hangt. We zien aan het einde van het glooiende bospad een aantal oude, versleten banieren hangen waarop we nog net kunnen lezen dat hier lang geleden een mysterieus muziekconcours moet hebben plaatsgevonden.”

 

 

De kapel

“Via een houten brugconstructie bereiken we dan uiteindelijk dat waar we al die tijd zo nieuwsgierig naar waren: de kapel. Wat speelt zich hierbinnen af en zijn de verhalen van de familie Charlatan waar? En wat doet dat zwarte katje met die twee verschillende kleuren ogen hier toch al die tijd om ons heen?  Wat zich binnen in de kapel afspeelt blijft voorlopig een mysterie, maar Danse Macabre laat zich het best omschrijven als een spookspektakel vol duistere wendingen.”

 

Dr. Charlatans Kwalycke Zaken

“Met knikkende knieën maar met een gevoel van grote opluchting verlaten we na afloop de kapel door opnieuw een uitspanning van de ondernemende familie: ‘Dr. Charlatans Kwalycke Zaken’, waar we als herinnering aan wat we zojuist hebben beleefd diverse sinistere souvenirs en griezelige geschenken uitgestald zien. Eenmaal buiten op het abdijplein hebben we de keuze: gaan we gauw verder naar een wat luchtigere plek of durven we het spookspektakel nog een keer aan?”

 

 

Bezoekers met een beperking

Gasten met een beperking kunnen dezelfde route volgen langs de kruysgang, de kruydentuyn, het kerkhof, het Huyverwoud tot in de kapel van de abdij. Wie niet zelfstandig een stukje kan lopen of de transfer kan maken, gaat met eventuele begeleiders naar een andere ruimte. Daar beleven zij de attractie op een eigen manier.

 

Bron:Efteling intro Danse Macabre (Efteling bv)

Bekijk de Teaser van deze mooie toekomstige attractie die in jaar 2024 opent 

In den Swarte kat 🐈‍⬛ 

Taveerne In den Swarte Kat opent op 1 juli

In den Swarte Kat, de sfeervolle kruidenierswinkel van de Charlatans, opent op 1 juli 2023 officieel haar deuren. In deze making-of ontdekken we er alles over.

 

 

 

 

Niels van der Schans is de verantwoordelijke van taveerne In den Swarte Kat. Hij kan haast niet wachten tot de eerste gasten komen winkelen in de kruidenierswinkel. Niels: “Zo’n nieuwe locatie in de Efteling is altijd spannend. Zeker nu we hier ook een ander horecaformule lanceren, waarbij de gast zelf de gewenste producten kan uitzoeken en afrekenen.”

 

 

 

 

Wat is het verhaal achter deze taveerne?

Niels: “Ooit was In den Swarte Kat een herberg, diep verscholen in de bossen. Tót menig pelgrim daar in de diepte van de nacht verdween. De herberg brandde gedeeltelijk af en de oude gelagkamer vulde zich met spinnen en ander klein gespuis. In de restanten van dit half ingestorte gebouwtje zijn de Charlatans een sfeervol kruidenierswinkeltje begonnen van waaruit zij diverse geluksbrengers, hartversterkers en andere moedverhogende artikelen verkopen om de nerveuze maar nieuwsgierige gelukzoekers van dit gebied een hart onder de riem te steken.”

 

 

Welke lekkernijen moeten de gasten echt een keer proberen?

 

Niels: “Onze gasten kunnen hier een uitgebreid assortiment aan verse en verpakte producten kopen. Speciaal voor het nieuwe themagebied is de Ketelkoek bedacht. Door de bereiding met stoom is dit taartje een stuk ‘sappiger’ dan bijvoorbeeld een muffin of cakeje. De Ketelkoeken worden lauwwarm verkocht, verser kan het bijna niet. Ook het abdijbrood is echt een aanrader, zeker als deel- en breek-tosti!  Je kunt de aangeschafte lekkernijen meenemen of er direct van genieten op het terras rondom de taveerne.”

 

Assortiment In den Swarte kat 🐈‍⬛. Bron Efteling bv 

Welke andere producten zijn er verder nog verkrijgbaar bij In den Swarte Kat?

 

Niels: “Het assortiment bestaat uit verpakte en verse kruidenierswaren. Denk hierbij aan warme en koude dranken, belegde broodjes, verse salades, verschillende wraps, zoete en hartige lekkernijen. Gasten kunnen zichzelf bedienen en de gekozen lekkernijen via de zelfscankassa’s afrekenen.”

 

Foto's van In den Swarte kat 🐈‍⬛. Bron Efteling bv

De Laetste hoop

Durven gasten straks nog wel naar het toilet als het daar spookt?

 

Niels: “Ook in de horecalocatie spookt het bij vlagen, dat is nou eenmaal het effect van Danse Macabre. Het toiletgebouw De Laetste Hoop is iets anders van opzet dan dat je gewend bent in de Efteling. Er zijn familie-toiletruimtes inclusief verschoontafel, kindertoiletten en natuurlijk toiletten voor volwassenen. Bovendien is er een aparte verschoonruimte.”

 

Foto's toiletten groep de laetste hoop. Bron Efteling bv

Eerste onderdelen ritsysteem Danse Macabre geplaatst


Vandaag werd op de bouwplaats van de nieuwe attractie Danse Macabre één van de eerste onderdelen van het ritsysteem met uiterste precisie op zijn plaats gezet.


Eerder deze week kwam de mast in delen aan in de Efteling. Voordat de metershoge mast in de lucht gehesen kon worden, werd eerst de 400.000 kilo wegende hijskraan gereed gemaakt op de bouwlocatie. Het precisiewerk startte toen de mast boven de opening van de dakconstructie hing: de mast moet namelijk exact op de juiste plek staan ten opzichte van het gebouw, waterpas en op het juiste aantal graden. Eenmaal op de juiste locatie werd de mast losgekoppeld van de kraan. Hierna zal nog het tweede deel van de mast het gebouw in gehesen en gemonteerd op het eerste deel. Beide delen van de mast wegen samen 45.100 kilo en maken deel uit van de basis van het ritsysteem van de attractie Danse Macabre.

Uniek ritsysteem voor de nieuwe attractie Danse Macabre
In Danse Macabre nemen de 108 bezoekers tegelijk plaats in één van zes koorbanken, die elk op een kleine draaischijf staan. Deze kleine draaischijven kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen, maar vormen soms ook één harmonieus geheel. De kleine draaischijven staan samen op een grote draaischijf, met een diameter van maar liefst 18 meter. Op de klanken van het iconische muziekstuk Danse Macabre zal deze schijf draaien, stijgen en dalen en zelfs in alle richtingen kantelen.


Bekijk het unieke ritsysteem van Danse Macabre
Open in 2024
Danse Macabre wordt onderdeel van een compleet nieuw themagebied van maar liefst 17.000 m² groot. Het gebouw van 20 meter hoog wordt omgeven door een mysterieus decor. Het themagebied met horeca, souvenirs
en bijpassend entertainment vormt straks het griezeligste stukje Efteling.

Foto reportage bouw update Danse Macabre. (Bron Efteling bv.)

Het Spookslot-verleden herleeft in Danse Macabre

31 oktober 2023
Ontdek welke voorwerpen uit het Spookslot een rol krijgen in de nieuwe attractie Danse Macabre en hoe een gigantisch orkest de 150 jaar oude muziek nieuw leven inblaast.

 

Efteling-engineer Remco van Hoek beleefde spannende momenten op de bouwplaats toen de eerste onderdelen van het ritsysteem het gebouw in werden gehesen. “Wat het lastig maakt is dat we ervoor moeten zorgen dat zo’n groot onderdeel precies in het midden van het gebouw komt te staan. Het weegt namelijk 25 ton en is 2,5 meter breed en wel 6 meter hoog!” Ook uitvoerder Henk Schellekens vond het spannend: “We hopen dat alle bouten zo goed zitten, want als dat niet zo is hebben we echt een groot probleem. Als het een paar millimeter scheef gaat, dan staat straks de hele toren scheef. En dat kan natuurlijk niet! Het moet goed zijn.” Gelukkig verliep het plaatsten van de metershoge mast precies zoals gepland.

Sfeer impressies Danse Macabre. Bron Efteling bv 

Welke Spookslot-voorwerpen keren terug?
Architectonisch Ontwerper en lid van Team Erfgoedbeheer van de Efteling, Ronald Donkers vertelt hoe het verleden weer tot leven komt in de nieuwe attractie. “De Danse Macabre was van oorsprong een gedicht, dat door componist Camille Saint-Saëns is omgezet tot muziek. De zang is uiteindelijk vervangen door de iconische vioolklanken zoals we die kennen uit het Spookslot. Enkele nooit gebruikte schetsen, die ontwerper Ton van de Ven maakte voor het Spookslot, waren een inspiratiebron voor de nieuwe attractie Danse Macabre.”

Originele en ongebruikte schetsen van het Spookslot waren een inspiratiebron voor Danse Macabre.

In september 2022 zijn verschillende Spookslot-elementen zorgvuldig verwijderd uit het gebouw. De onderdelen van de attractie die van waarde zijn voor de Efteling zijn veilig opgeborgen in het archief. Ronald: “Wij vinden het erg belangrijk dat de spullen, die gemaakt zijn voor en door de Efteling, bewaard worden voor de eeuwigheid. Een aantal van deze stukken uit het Spookslot waren zelfs na 44 jaar nog mooi. Daarom zie je deze straks terug in Danse Macabre. Zo komt de oude ingang van het Spookslot terug als ingang van souvenirwinkel Dr. Charlatans Kwalycke Zaken.”

 

 

kaarsenhouder ronde zaal spookslot. Bron Efteling bv 

Ronald: “Een voorbeeld hiervan is de griezelige Kaarsenhouder, waarvan er een aantal in de wachtrij van de achtkantige toren van het Spookslot hingen. We gaan deze natuurlijk een beetje repareren en voorzien van een likje verf, maar uiteindelijk komen ze één op één terug. Ook de Saters bevatten nog zoveel details dat we ze kunnen hergebruiken in de nieuwe attractie. Van de voormalige waterspuwers, de gargouilles, hebben we een 3D-model gemaakt en uitvergroot. In Danse Macabre dragen ze de plafondbalken! Wist je dat je de grote kroonluchters die in de tunnel naast het Spookslot hingen nu al kunt bewonderen? Deze hangen namelijk aan het plafond van horecalocatie In den Swarte Kat! De hoofdrolspeler van het Spookslot, de neonkleurige viool, komt niet in zijn oude vorm terug, maar krijgt wel een grot
e rol in de nieuwe show. Hoe precies kan ik nog niet verklappen!”

Model voor de balkendragers in Danse Macabre. Bron Efteling bv 

Grootste Efteling-orkest speelt de nieuwe muziek in
Het muzikale brein van heel veel Efteling-muziek, componist René Merkelbach, wekt met zijn immense orkest de muziek van Danse Macabre opnieuw tot leven.

De muziek voor Danse Macabre is ingespeeld door het grootste Efteling-orkest ooit.

René: “Ik ben heel trots dat we met een gigantisch groot orkest van wel 75 musici de muziek opnemen voor Danse Macabre. Het is het grootste Efteling-orkest ooit. Zelfs zo groot, dat we niet tegelijk in de studio pasten! De blazers zijn daarom apart opgenomen van de strijkers bijvoorbeeld en de muziek is later samengevoegd. Ondanks dat het een bestaand en heel bekend muziekstuk is, denken we toch een aantal verrassingen te hebben. Met deze unieke versie brengen we een ode aan de originele Spookslot-muziek. De kenners en liefhebbers zullen zeker niet teleurgesteld worden. Naast de attractiemuziek is ook muziek voor de wachtreis opgenomen, inclusief de mysterieuze muziekflarden die je op het kerkhof hoort.”

Orkest 75 musici voor Danse Macabre. Bron Efteling bv 

de muziek van Efteling-attractie Danse Macabre is opgenomen in de Daft Music Studios, gelegen in de Waalse stad Malmedy, onder leiding van dirigent Jean-Pierre Haeck.

T'Koetshuys bron Efteling bv

T'Koetshuys

Op de bouwplaats van de nieuwe attractie Danse Macabre komt een tweede horecalocatie: ’t Koetshuys. Zo komt het eruit te zien! Vanaf dit najaar dient het in onbruik geraakte gebouw als verkooppunt van gepofte popcorn en gedraaide suikerspinnen. Wie kan niet wachten? 🍿

Zo komt Danse Macabre er van buiten uit te zien! 😱 Kijk met ons mee en ontdek hoe huiveringwekkend het is geworden… 🕷️

Foto updates Danse Macabre. Bron Efteling bv

Voorbeeld HTML