Ga mee op reis waar iedere dag een feestje is!

Carnaval festival neutrale thema. (Bron Efteling.bv)

Carnaval Festival is de eerste attractie in het park die is ontworpen zonder bemoeienis van het attractiepark zelf. De Efteling schakelde decorontwerper Joop Geesink in, de bedenker van Loeki de Leeuw. Aangezien Geesink werkgerelateerd met poppen werkte, werd door hem gekozen voor een poppenshow. Hij kreeg de volledige vrijheid om de attractie te ontwerpen. Vrijwel alle ontwerpschetsen voor het decor en de poppen zijn van zijn hand. In 1983 bleek dat het niet zou lukken om de attractie Fata morgana in 1984, zoals gepland was, te openen. Er werd daarom voor gekozen om Carnaval Festival, in de plaats van Fata Morgana, te openen in 1984. Kort na deze beslissing startte de bouw van Carnaval Festival. Tijdens de bouw werd er een tijdelijke werkplaats op het bouwterrein voor Geesink gerealiseerd waar hij zijn poppen en decorstukken kan bouwen. De figuren van een draak en aap werden in het buitenland gefabriceerd. Tijdens de bouw bleek dat Geesink geen verstand had van pretparktechnieken zoals transportsystemen en muziekinstallaties. De Efteling nam de muziekinstallaties voor haar rekening en Mack-rides  verzorgde het transportsysteem.

Op 1 februari gaf Joop Geesink een persconferentie voor de attractie in aanbouw. Geesink was inmiddels ongeneeslijk ziek en wist dat hij op korte termijn zou komen te overlijden. Hij overleed 13 mei 1984, 17 dagen voor de officiële opening. Geesink heeft nog wel diverse testritten kunnen maken en voor zijn overlijden werden er al proefritten met gasten gemaakt. Geesink heeft de reacties van bezoekers nog kunnen ervaren. Zijn vrouw heeft uiteindelijk de officiële opening verricht.

Aanvankelijk zou Carnaval Festival, Carnaval Festijn gaan heten. Dit is uiteindelijk niet doorgegaan. Ook is tijdens de bouw het budget van 10 miljoen gulden niet overschreden. De totale bouwkosten kwamen neer op 9 miljoen gulden.

Opvallend aan Carnaval Festival is dat vrijwel alle poppen in de attractie een grote, rode neus hebben. In het openingsjaar van de attractie werden aan de bezoekers rode feestneuzen uitgedeeld. In 2002 en 2012, toen de Efteling respectievelijk haar 50- en 60-jarig bestaan vierde, werd deze actie tijdelijk herhaald.

Harmonie de Kwakers

Harmonie de kwakers. (Bron Efteling bv)

Latere aanpassingen

Carnaval Festival was in 1984 de eerste attractie in de Efteling met een actiefoto die tijdens de rit gemaakt werd. Deze bevond zich toen nog aan het begin van de rit, maar werd in 1986 naar de huidige locatie, vlak voor de laatste scène, verplaatst.

De kikkerfontein, een verwijzing naar Harmonie de Kwakers, werd in 1988 verwijderd op het Carnaval Festivalplein om plaats te maken voor de thee kopjes attractie  Monsieur Cannibale. Vanwege de komst van de achtbaan Vogel Rok in 1998 werd de entree van Carnaval Festival verplaatst. Ook een deel van de wachtruimte moest aangepast worden. In 1999 werden er diverse decoraties opgehangen zoals witte bollen met rode neuzen. In de winter van 2004 naar 2005 werd de attractie grondig gerenoveerd. Opvallendste verandering was de komst van Loeki de Leeuw. Op diverse plaatsen in de attractie verschenen poppen van Loeki. In datzelfde jaar werden er op de muur afbeeldingen van ansichtkaarten getoond. In 2009 plaatste de Efteling in samenwerking met Omroep Brabant een televisietoestel in de wachtruimte.

Sinds 2011 wordt tijdens iedere sinterklaasperiode een pop van Sinterklaas geplaatst in de Nederlandse scène. Datzelfde jaar werd bekendgemaakt dat Loeki de Leeuw weer zou verdwijnen uit de darkride. Loeki moest plaatst maken voor de voormalige mascottes Jokie en de paarse vogel Jet. Jokie is in vrijwel elke scène te vinden en draagt de vlag van het desbetreffende land bij zich. In het voorjaar van 2019 vond ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van de attractie een uitgebreide renovatie plaats. Hierbij werd onder andere de belichting volledig vervangen en kregen de Afrikaanse en Aziatische scènes van de attractie een vernieuwde thematische invulling. Met name deze delen waren eerder bekritiseerd omdat ze raciale stereotypen gebruikten. De renovatie was echter volgens het pretpark niet hierdoor ingegeven. Met de verbouwing was €3 miljoen gemoeid.

Sfeer impressie Carnaval festival scene Afrika. (Bron Efteling bv)

Stilzetten van de karretjes soundtrack

Carnaval festival fanfare. (Bron Efteling bv)

Sinterklaas met zijn paard. Bron Eftelwesley