Repelsteeltje soundtrack. (Bron Efteling bv)

In de Efteling is het de vijfentwintigste uitbeelding op de route in het Sprookjesbos. Het werd samen met Klein Duimpje en de Reus toegevoegd aan het Sprookjesbos in 1998 in wat vroeger een deel van de Siertuin was.
De uitbeelding bestaat uit een klein huisje onder de wortels van een boom waar een lakei aan de deur luistert en Repelsteeltje als een klein dwergje met een sik vrolijk dansend zijn naam zingt. Het geheel is een ontwerp van
Ton van de Ven.

Geschiedenis

 


Repelsteeltje, net nieuw gebouwd in 1998
Repelsteeltje werd ontworpen door Ton van de Ven en het sprookje werd bij de start van het Eftelingseizoen 1998 geopend, tegelijk met Klein Duimpje. De komst van de twee uitbeeldingen markeerde de eerste uitbreiding aan het Sprookjesbos sinds de Trollenkoning, tien jaar eerder. Sinds 1998 wordt het Sprookjesbos frequenter en in een sneller tempo uitgebreid dan in de dertig jaar daarvoor.
Voor de twee nieuwe sprookjes moest de Sprookjesbosroute worden uitgebreid met een extra lus: een deel van de Siertuin werd opgeofferd voor een pad dat langs de twee nieuwe sprookjes voerde. Het huisje van Repelsteeltje werd gebouwd in op een locatie die vroeger vrij centraal in de tuin lag. Naast de bouw van het sprookje werd daarom ook de gehele omgeving voorzien van veel nieuwe flora om het een onderdeel van het Sprookjesbos te laten zijn. In het openingsjaar voerde het pad na Repelsteeltje rechtstreeks naar de Vliegende Fakir. Sinds de komst van het Meisje met de Zwavelstokjes in 2004 loopt het pad rechtdoor.


Bij de opening in april 1998 was alleen de figuur van Repelsteeltje aanwezig. Enkele weken na de opening van het sprookje werd ook de luistervinkende lakei aan het tafereel toegevoegd.
Begin 2010 kreeg Repelsteeltje een grondige reparatie en 2013 was er meer groot onderhoud nodig en kreeg het mannetje nieuwe gezichtsbeharing. De reparaties waren hard nodig: de wilde kaakbeweging leverde de technische dienst van de Efteling in deze jaren veel problemen op en hing regelmatig sullig open.
In 2019 werd het grondigste onderhoud aan het sprookje tot nog toe gepleegd. Op 4 maart ging het dicht en werd het hele bouwsel ingepakt met steigers en plastic. De boom op het dak werd vervangen, evenals het dak zelf en een belangrijk deel van de techniek
. Ook het interieur werd aangepakt en opgeknapt. Er werd een mand met goudspinsel toegevoegd (een belangrijk element uit het sprookje dat vreemdgenoeg tot dan toe ontbrak). Vlak achter het kijkraam fonkelt voortaan een spoel vol gouddraad met twinkelende kleine lichtjes. De bewegingssensor is verplaatst naar de bosjes voor het sprookje in plaats van onder het dak voor het raam. Hierdoor wordt vermeden dat bezoekers de sensor (per ongeluk) afdekken. Op 10 juni was de opknapbeurt klaar.