De Wolf en de zeven Geitjes. Eigen opname

sfeer impressie Wolf en de zeven Geitjes. Bron Anton Pieck/ Efteling bv

De Wolf en de Zeven Geitjes is een sprookje over een moedergeit die haar zeven kinderen waarschuwt niet open te doen voor de wolf, waarna de wolf dat door list en bedrog toch voor elkaar krijgt.

 

Het werd als "Der Wolf und die sieben jungen Geisslein" opgetekend door de gebroeders Grimm en verscheen voor het eerst in de bundel Kinder- und Hausmärchen in 1812.
In de Efteling is het de twaalfde uitbeelding op de route in het Sprookjesbos , tussen Draak Lichtgeraakt en Hans en Grietje. Het is uitgebeeld als een huisje, waar men door de ramen naar binnen kan loeren,
waar de geitjes in de woonkamer een spelletje
ganzenbord doen. Buiten aan de deur staat de wolf, verderop is moeder geit onderweg naar de markt en ook de put uit het sprookje is aanwezig. Het werd in
1973
geopend en is één van de laatste uitbreidingen van het Sprookjesbos door
Anton Pieck.
.

Latere aanpassingen:



Een grote renovatie aan het huisje in het najaar van 2014.
Achterzijde van het huisje tot 2014
Het sprookje is in de loop der jaren steeds verder uitgebreid:
Oorspronkelijk was alleen de huiskamer van de geitjes in het huisje te zien, in 1975 werd hier nog een het slaapkamertje met een aantal spelende Pieckmuisjes aan toegevoegd. Deze toevoeging kostte destijds ƒ 80.000,-.


Pas sinds 1988 zit er beweging in de wolf: voor die tijd stond deze figuur helemaal stil. In 2001 krijgt de wolf een nieuw besturingssysteem.
Het eekhoorntje dat boven het dak komt kijken is aanwezig sinds 2000. Tegelijk werden er spiedende oogjes onder het grote bed in de woonkamer geplaatst.
In het najaar van 2014 werd het hele dak van het huisje vervangen en kwam er een klein aanbouwsel aan de achterzijde van het huisje, als extra ruimte voor de technische dienst. De spiedende oogjes onder het bed zijn daarbij vervangen door een kat met lichtgevende ogen, die zo nu en dan vanonder het bed vandaan komt. De
kaars in het nisje krijgt een realistischere vlam aangezien de kaarslamp wordt vervangen door een kleiner imitatievlammetje dat bestaat uit meerdere LED-lampjes.

Wetenswaardigheden:

 


Hobbelgeitje vervangt tijdelijk een reguliere geit
Het geluid dat je hoort in het huisje is het gemekker van echte jonge geitjes, dat zou destijds opgenomen zijn door Peter Reijnders. Die was op het moment van het realiseren van het sprookje echter al jaren niet meer actief voor de Efteling.
In het raamkozijn naast de voordeur staat een grote grijze mosterdpot met een afbeelding van een wolvenkop en het opschrift '5 - Moutarde - A Lepoutre Wervico - 1852'; het jaartal is precies honderd jaar voor de officiële opening van het Sprookjesbos. Wellicht door een Eftelinger op een rommelmarkt gevonden die dacht, "dat is leuk voor in dat sprookjeshuisje".
Hoewel er zeven geitenkinderen zijn, staan er maar vijf bedjes in de kinderkamer. Er vanuit gaande dat het grote bed in de woonkamer voor moeder geit is komt het huisje dus twee slaapplaatsen te kort.
Als er een geitje in onderhoud is, wordt er een geitje op een hobbelpaard geplaatst, om het totaal op zeven te houden. Dit geitje werd oorspronkelijk gemaakt voor het Sprookjesmysterie in 2009
, toen de grote klok een aantal weken weg was. Daarvóór werd er ook wel een pion van het ganzenbord weggehaald als een geitje in onderhoud was.