Oude tufferbaan impressie. Bron Efteling bv 

Oude tufferbaan soundtrack. Bron Efteling bv 

In het spannende Ruigrijk ligt sinds 1984 het 580 meter lange parcours van de oltdtimerbaan. Het is een attractie waar ook de allerkleinsten zelf mogen autorijden. De huidige rode, gele en blauwe T-Fords, die nu nog gezellig rondtuffen, zijn na bijna 35 jaar echt aan vervanging toe. Daarom worden vanaf 18 februari 2019 in krap twee maanden tijd het besturingssysteem en de voertuigen van de attractie voor 1,8 miljoen euro vervangen. De route blijft hetzelfde.

 

 

Nieuwe auto’s en pick-ups vervangen de T-Fords

De oude Fordjes worden vervangen door unieke auto’s en pick-ups, met plaats voor 4 personen per voertuig. In de autootjes zit iedereen droog, in de pick-ups alleen de chauffeurs. Ook nieuw: tijdens de rit hoor je straks een aanstekelijk melodietje.

 

 

Meer capaciteit door dubbel instapsysteem

Door gebruik te maken van een dubbel instapsysteem, waarbij gasten per twee auto’s instappen, wordt de capaciteit vergroot. De populaire tufferbaan blijft toegankelijk voor gasten met een beperking. Verder wordt de attractie een stukje duurzamer: alle bestaande verlichting wordt vervangen door led verlichting.

 

 

Interactieve elementen langs de route

Vanaf half april rij je op De Oude Tufferbaan door een oud-hollands landschap. Onderweg kom je verschillende scènes met boerderijdieren tegen. Gebruik hier de claxons uit de voertuigen, de dieren reageren erop! In een volgend blog vertellen we meer over deze interactieve scènes.

 

Close-up De oude tufferbaan. Bron Efteling bv 

Preview: nieuwe interactieve scènes in de oldtimerbaan

Bekijk de schetsen van de interactieve scènes van De Oude Tufferbaan en ontdek hoe de boerderijdieren reageren als jij toeterend langsrijdt.

Overzicht Interactive scènes oude tufferbaan. Bron Efteling bv 

Overzicht route van De Oude Tufferbaan met nieuwe interactieve scènes.

Op 12 februari 2019 kondigden de Efteling het onderhoud van De Oude Tufferbaan  aan. In krap 2 maanden tijd vervangen we het besturingssysteem en de voertuigen van De Oude Tufferbaan. De route die de oldtimers rijden, blijft hetzelfde. Door gebruik te maken van een dubbel instapsysteem, waarbij gasten per 2 auto’s instappen, wordt de capaciteit vergroot. De populaire tufferbaan blijft toegankelijk voor gasten met een beperking. Verder wordt de attractie een stukje duurzamer: alle bestaande verlichting wordt vervangen door led verlichting. In deze blog vertellen we je meer over de nieuwe interactieve scènes.
Interactieve elementen onderweg
Vanaf half april kun je weer een ritje maken op het parcours van De Oude Tufferbaan. Onderweg kom je langs 4 verschillende scènes vol boerderijdieren. Als je naar de dieren toetert, reageren ze op de maat van de nieuwe attractie-muziek. Efteling-ontwerper Karel Willemen schetste deze nieuwe interactieve scènes.
Nieuwsgierige bewoners
Met jouw auto of pick-up rijd je door het Oudhollandse landschap. Na de eerste bocht kom je bij een weide met gras, planten en bloemen. Als je goed kijkt dan zie je oren van hazen boven het gras uit steken. Nu is het tijd om te toeteren! De hazen verstoppen zich en laten zich direct weer zien.

Bron Efteling bv 

Pech onderweg
Iets verderop, na de tweede brug, ligt aan de linkerkant van de weg een gestrande oude tuffer met een paar kippen erop. De auto staat op een krik en pruttelt nog een beetje, maar de rook uit de motorkap voorspelt niet veel goeds. Pas op met toeteren, anders laat je de kippen schrikken en wankelt de auto zo dat alles mis gaat!

Bron Efteling bv 

Nieuwe interactieve scène met een gestrande Tuffer bij De Oude Tufferbaan.
Waar is de melkboer?
Voordat je de schuur inrijdt, kom je een kar van de melkboer tegen met daarop melkbussen en kippen. De kar balanceert langzaam op en neer met het nodige gepiep en gekraak. Als jij toetert dan veren enkele kippen op. Zou de kar daardoor omvallen? Aan de herrie te horen wel!

Bron Efteling bv 

Nieuwe interactieve scène met een melkkar bij De Oude Tufferbaan.
Vogelverschrikker
Bijna aan het einde van de 580 meter lange tufferbaan kom je een levensgrote Vogelverschrikker tegen. Op zijn armen en hoofd zitten allerlei kippen. Wanneer je in de buurt bent, kan je de kippen horen tokken. En als je toetert, dan kakelen de kippen en draait de Vogelverschrikker plots in het rond!

Bron Efteling bv 

Preview: nieuwe oldtimers voor De Oude Tufferbaan

Vanaf 20 april 2019 rijden unieke auto’s en bijzondere pick-ups over De Oude Tufferbaan. Bekijk de eerste foto's van de nieuwe voertuigen.


De rode, gele en blauwe T-Fords van De Oude Tufferbaan maken plaats voor 18 nieuwe voertuigen: 13 unieke auto’s en 5 bijzondere pick-ups. Alle voertuigen worden gemaakt door fabrikant Metallbau Emmeln, maar krijgen de finishing touch in de Efteling. Daardoor past elk voertuig precies in het wereldje van De Oude Tufferbaan. 

In het Gildehuys, de werkplaats van de Efteling, wordt de laatste decoratie aangebracht.
13 bijzondere auto’s
Geen auto is gelijk. De auto van de veldwachter is bijvoorbeeld blauw en de brandweer heeft natuurlijk een rode auto. Verder zie je nog de oldtimers rijden van onder andere de plaatselijke barbier, de imker, pottenbakkerij en de melkboer. In elk autootje zitten alle passagiers overdekt.

5 nieuwe trucks
De 5 unieke pick-up trucks behoren toe aan de scheepsbouwer, de smid, een garage, de klokkenmakerij en de Suykerwaerfabriek. In deze voertuigen zitten alleen de chauffeurs op de voorste bank overdekt.
Sturen en toeteren
In de voertuigen zitten voorin 2 stuurtjes en meerdere claxons. Je hoeft niet bang te zijn voor lawaaioverlast, het geluid blijft grotendeels in de auto. Bij het wegrijden zie je in het station een bord met de tekst dat je NIET mag claxonneren. Maar in een wereldje waar kinderen mogen autorijden, mag je best van deze regel afwijken. En wat blijkt? Als kinderen de toeter indrukken, dan komen de scènes nóg meer tot leven!

Elk voertuig wordt voorzien van een geluidsinstallatie met nieuwe attractiemuziek, gecomponeerd door componist René Merkelbach. Het wordt een gezel
lig deuntje, waar de geluidseffecten van de interactieve scènes mooi bij passen.

Een blik op de nieuwe oude tufferbaan voertuigen. (Bron Efteling bv)

Verbeteringen in- en uitstappen op het station
De wachtrij van de attractie wordt iets verlengd. Dit extra stuk, dat parallel loopt aan de oldtimerbaan, kan op drukke momenten worden gebruikt zodat er geen rij op het plein ontstaat. Om meer gasten een plekje te geven in de auto's, worden er ook verbeteringen doorgevoerd op het station. Voortaan stap je op het station per 2 auto’s tegelijk in. Om wel voldoende ruimte tussen de voertuigen te houden, vertrekt de eerste auto eerder dan de tweede auto.
Testritten en openingsdatum
Met een aantal van de nieuwe oldtimers kunnen we begin april testritten maken op het parcours van De Oude Tufferbaan. De andere voertuigen worden rijklaar gemaakt en gedecoreerd in de werkplaats van de Efteling. De verwachting is dat De Oude Tufferbaan op 20 april 2019 opent.