De opening van het Sprookjesbos wordt tegenwoordig gezien als het startmoment van de Efteling. De Efteling begon eigenlijk al een jaar eerder met de opening van het theehuis en de speeltuin. Op een familiefeest tijdens dat jaar weet burgemeester Van der Heijden de zwager, cineast Peter Reijnders, te strikken om mee te denken over de mogelijkheden om het park aantrekkelijker te maken. De vrouw van de burgemeester komt op het idee van een sprookjestuin, zoals het dat jaar door Philips aangelegde tijdelijke sprookjestuin in Eindhoven. Reijnders, werkzaam bij Philips, denkt aan een permanente driedimensionale variant hiervan. Hij beschikt over een groot technisch vernuft en bedenkt zodoende allerlei trucs en mechaniekjes om sprookjesuitbeeldingen tot leven te doen komen. Voor de uiterlijke vormgeving belt Reijnders naar de op dat moment bekende illustrator van sprookjesboeken, Anton Pieck. Na enig aandringen weet Reijnders Pieck over te halen.

 

 

Anton Pieck maakt honderden ontwerpen voor talloze bouwwerken, sprookjesfiguren en decoraties. Gedurende de lente van 1952 wordt in het voormalige sportpark een sprookjesbos gerealiseerd met tien bewegende sprookjestaferelen. 

Sfeer impressies uit de begin jaren Efteling

familie uitje uit de oude doos 1952

1.Langnek eerste versie , 2.Roodkapje in de openlucht , 3.Kikkerkoning eerste versie ,4. Kogeloog met wesp op de neus borstbeeld met vijvertje 5.De Dansende Dolfijn , 6.Chinese nachtegaal eerste versie en Sneeuwwitje uit de begin jaren

Deze sprookjes zijn aangepast of verwijderd 

 

Het Efteling Sprookjesbos :

De opening van het Sprookjesbos vindt plaats op 31 mei 1952, waarbij de poorten zonder enig ceremonieel worden geopend. Op dat moment zijn er tien uitbeeldingen gerealiseerd. Het Kasteel van Doornroosje is het eerste sprookje op de route, echter zonder interieurs of bewoners, die zouden een jaar later volgen. Daarna volgen de paddenstoelen van het parcours waar kinderen doorheen kunnen lopen. Wel aanwezig zijn enkele muzikale paddenstoelen langs het zandpad. Langnek is ook vanaf de eerste dag aanwezig, zij het met een ander uiterlijk en zonder vertelling of horecapunt.

De route gaat dan naar rechts waar de Chinese Nachtegaal op zijn tak zingt tegen een muur met oosterse dakpannen. Verderop in het bos is de Sprekende Papegaai te vinden. Al vanaf het begin wordt deze uitbeelding "Het Stoute Prinsesje" genoemd, naar een sprookje dat Peter Reijnders speciaal bij deze technisch verbluffende uitbeelding bedacht. Dan komen we aan bij de put van Vrouw Holle. Het zandpad komt dan bij een betegeld plein waar een huisje staat met een dak van stro. Hiernaast is Kleine Boodschap te vinden met achter hem een toilet. Op het plein is in een grot met een kleine afgebrokkelde toren Sneeuwwitje te zien in haar glazen kist met zeven beeldjes van dwergen om haar heen en een spiegel als vijvertje. Op het Herautenplein staat de fontein van de Kikkerkoning en achterin is in een hoek een toren met een klok te zien. Langs een kasteelmuur staan aan iedere zijde drie herauten stokstijf met een trompet aan hun mond. Het tafereel beeldt De Magische Klok uit, ook een verhaal van Peter Reijnders .

De magische klok 2023

Sprookjesbos de magische klok 🔔. Bron Eftelgroen 

De gehele muur van de magische klok 🔔 is in zijn geheel afgebroken. Vanwege slechte staat en veel wortels die in de muren waren gegroeid. De gehele muur is opnieuw opgebouwd. En er is een echte gracht gekomen bij het sprookje.

De kikkerkoning fontein Herautenplein 2023

Bron Dennis Sorgdrager 

Grote renovatie van de kikkerkoning fontein. Waarbij de kikkers weer zijn opgeknapt met een likje verf. Nieuw is dat kikkers nu in een laagje water staan. Dat was voorheen niet het geval.

Langnek 2023

Langnek is weer helemaal in zijn oude glorie hersteld. Waarbij de techniek is nagekeken. En alles weer strak in de verf staat.