Heks van Hans en Grietje 

Hans en Grietje soundtrack. Bron Efteling bv

Start groot onderhoud sprookje Hans & Grietje

03 april 2024

Het sprookjestafereel uit 1955 heeft ingrijpend onderhoud nodig. Ontdek het allemaal wat er precies staat te gebeuren bij het sprookje Hans & Grietje.

Projectleider Mark Elings vertelt wat er gaat gebeuren in het Sprookjesbos. “Het snoephuisje van het sprookje Hans & Grietje werd halverwege de jaren vijftig opgebouwd met houten palen en steengaas. Dat gaat helaas geen leven lang mee. In de jaren die volgden is er daarom regelmatig onderhoud gepleegd. Zo is de draagconstructie van het huisje al eerder vervangen en vernieuwden we in 2016 het hokje waar Hans in zit. We hoopten dat we bij het komende groot onderhoud bij Hans & Grietje alleen de buitenste, nog originele, laag van het huisje van onderhoud hoefden te voorzien, maar helaas is het huisje in té slechte staat en moeten we het volledig vervangen.”

Planning herbouw


Mark: “Er is inmiddels al een 3D-scan van het huisje en het omliggende gebied gemaakt. Deze 3D-scan maakt het mogelijk om straks een vrijwel identiek huisje terug te zetten. We weten nu namelijk op de millimeter nauwkeurig waar welk snoepgoed zit. Begin april starten we met de sloopwerkzaamheden van het huisje, waarbij we zoveel mogelijk authentieke elementen proberen te behouden. Bovendien hebben we nog verschillende originele mallen. Naar verwachting is het vernieuwde sprookje in het najaar van 2024 weer te bewonderen.”