Baron 1898 logo (Bron Efteling bv).

Baron 1898 hoofdsountrack

Efteling Soundtrack Baron 1898 (Bron:Efteling bv)

Een vrijval van 37,5 meter een vrije val in de mijnschachten van Baron 1898

Baron 1898 productiebos

Baron 1898 productiekosten. Bron Efteling bv

Kleedlokaal

Baron 1898 Kleedlokaal.Bron Efteling bv

Geschiedenis

De eerste plannen voor een dive coaster in de Efteling gaan terug tot het jubileumjaar 2002. Toenmalig Efteling-ontwerper Michel den Dulk maakte in de aanloop naar het jubileum concepttekeningen voor een dive coaster in het thema van een vervallen centrale. Ten tijde van de ontwikkeling van de vliegende Hollander was de dive coaster het alternatief van Den Dulk, maar het plan is nooit tot uitvoering gekomen.

Ontwikkeling en ontwerp

 

 

Onderzoeken van de Raad der wijzen in 2011 en 2012 wezen uit dat er behoefte was aan een attractie voor tieners.Ook speelde mee dat de dive coaster nog een redelijk unieke attractiesoort is die erg succesvol was in andere parken: Oblivion in het Engelse Alton Towers en Busch Gardens' Sheikra in de VS. Een directiebezoek aan Krake in het Duitse Heide Park trekt de Efteling begin 2014 definitief over de streep. Besloten wordt dat de attractie, door de korte lengte van de achtbaan, veel meer moet zijn dan een achtbaan alleen.

De Efteling kiest voor de gerenommeerd achtbaanbouwer Bolliger Mabillard , die het baanontwerp doet. Aan de hand van deze eerste ontwerpen raakt het creatieve team geïnspireerd. Het team, dat geleid wordt door Olaf Vughts , bestaat uit Sander de Bruijn (ontwerper), Jaap den bleker (ontwerpcoördinator) en Ronald Donkers (bouwkundig ontwerper). Omdat duidelijk is dat 'het staal omarmd moet worden' als onderdeel van het ontwerp (anders zou er wel heel veel staal weggewerkt moeten worden middels thema-elementen) komt een idee als een smederij op tafel. Naarmate de plannen concreter worden en de omvang van de divecoaster duidelijk wordt, blijkt de smederij als onderwerp te beperkend om op een realistische manier zo veel capaciteit mee te draaien, en komt het definitieve thema in beeld dat op dit vlak veel beter kan passen: het mijnthema met een personentransport. Na enkele weken onderzoek, eerste ontwerpen en bezoek aan mijncomplexen in Nederland, België en Duitsland wordt dit thema definitief gekozen.

 

Baanverloop

 

Voor het ontwerp was Sander de Bruijn verantwoordelijk, die eerder al Raveleijn ontwierp . Hij liet zich hiervoor inspireren door de negentiende eeuwse kolenmijnbouw zoals die in de Limburgse Mijnstreek en over de grens in Duitsland plaatsvond. Als de definitieve ontwerpen worden gemaakt, krijgt ook het verhaal over de baron en de Witte Wieven vorm. Voor de kleur van de baan wordt een opmerkelijke keuze gemaakt: Pieckblauw. Sander de Bruijn:

De kleur! Hoe vaak in je leven kies je nu de kleur voor een achtbaan? En vergis je niet, want kleuren kunnen goed misgaan en een achtbaan schilder je niet zomaar over. Onze keuze pakte goed uit. Het groenblauw past mooi in het park en steekt prachtig af tegen het rode baksteen en de gouden accenten die we hebben aangebracht.

Gustave Hooghmoed 

Loonlokaal

Baron 1898 Loonlokaal. Bron Efteling bv

Bouw

De attractie werd met een voor de Efteling ongekende snelheid gebouwd en de bouw kende geen noemenswaardige tegenslagen.

Bouwproces

Op 18 april 2014 maakte de Efteling de eerste plannen voor de attractie bekend.

 

In juli werden de eerste piketpaaltjes gespot. De Zwembadlaan werd afgezet en een tijdelijk geasfalteerd pad werd langs de oever van de Gondoletta aangebracht. In augustus begon het kappen van bomen op het bouwterrein en het aanleggen van een bouwweg met bouwketen van vanachter de Piraña naar het bouwterrein. De kanovijver werd verkleind en wat verder leeggepompt. Op het bouwterrein werden de eerste leidingen aangelegd.

In september werd begonnen met het graven van de tunnel. Op een andere site verschijnen bouwtekeningen, waarop de grove vormen van het stationsgebouw al te zien waren. Het tijdelijke pad verdwijnt en een nieuw slingerend pad werd aangelegd. Een maand later werd doorgewerkt aan de tunnel. In het nieuwe pad werd een bruggetje geplaatst. Op de plek van het stationsgebouw werden de eerste palen van het karkas geplaatst. Op 15 oktober 2014 werden de naam, het verhaal en een ontwerptekening naar buiten gebracht.

In november werd het grootste deel van skelet van het mijncomplex neergezet en werd begonnen met het metselen van de muren. Het nieuwe pad ging open en het tijdelijke pad verdween. Ook arriveerden de eerste twee baandelen, die het stationsgebouw in werden gehesen. Tegen de kerst begon het bouwproces vertraging op te lopen door de sneeuw, die in januari weer werd ingelopen. De footers voor de baan werden geplaatst.

 

De maquette, met complete baanverloop, wordt onthuld op 19 februari 2015

 

Het volledige baanverloop, door middel van een impressie, 3D-filmpje en maquette, werd getoond op een persconferentie die op 19 februari 2015 plaatsvond op de bodem van de tunnelbak van de attractie. Deze maand begon de bouw van de grote schachttoren. De remsectie en de baandelen in de tunnel met de eerste helft van de Immelmann werden geplaatst. Langzaamaan werd ook begonnen met het aankleden en de afwerking van het mijncomplex.

In maart 2015 werd het hoogste punt van de baan bereikt met het plaatsen van de bovenkant van de lifthill. Iets later werd ook de rest van de lifthill op zijn plaats gezet. De rest van de maand werd de rest van de baan geplaatst, met op 20 maart het laatste baandeel. Verder werd er gewerkt aan de afwerking van de attractie.

In april arriveerden de twee enorme wielen voor bovenaan de schachttoren. Het gebouw naderde voltooiing en er werd begonnen met de wachtrij en het Melkhuysje. De bel kwam aan en het eerste stuk van het nieuwe plein werd toegankelijk.

In mei kwamen de treintjes aan. Op 8 mei werden de eerste testritten gemaakt.De hele verdere maand werden er testritten gemaakt met de treinen, en de afwerking van de rest werd doorgezet. In de laatste maand voor de opening verdween de bouwweg. Er werd beplanting aangebracht en het totale gebied werd afgemaakt. Showelementen in het gebouw werden afgesteld en de figuur van Gustave Hooghmoed werd geplaatst.

Sein naar ophaalgebouw

Sein naar ophaalgebouw. Bron Efteling bv

Opening

 

De eerste duik met Hardwell c.s. markeert de officiële opening van de attractie.

 

Nadat op 25 juni personeelsleden een rit konden maken, vond op 30 juni de persopening plaats. Directeur Fons Jurgens mocht een toespraak houden en enkele scènes uit de korte film Het verhaal achter Efteling attractie Baron 1898 word vertoond. De eerste rit werd gemaakt door DJ Hardwell en enkele andere bekende Nederlanders. Het geheel werd live uitgezonden via Efteling-youtube . De middag erna konden abonnementhouders die zich op tijd hadden ingeschreven de rit beleven. Op woensdag 1 juli ging de attractie open voor het algemene publiek.

Ophaalgebouw

Baron 1898 ophaalgbouw. Bron Efteling bv

Sfeer impressies Baron Gustave Hooghmoed. (Bron Efteling bv)

Maquette Baron 1898

Foto's maquette Baron 1898. (Bron Dennis Sorgdrager)

Pre ride lifthill

Pre ride lithill Baron 1898. Bron Efteling bv

Nieuw: attractievideo van jouw rit in Baron 1898

Sinds woensdag 16 Augustus 2023 wordt jouw rit in dive coaster Baron 1898 vastgelegd in een toffe attractievideo!

 

In de nieuwe attractievideo komen alle spannende momenten van jouw achtbaanrit voorbij. Je ziet hoe de Witte Wieven jouw afdaling in de mijn proberen te saboteren. Vlak daarna hang je in een hoek van 45 graden even stil op 30 meter hoogte en duik je met een snelheid van bijna 90 kilometer per uur wel 37,5 meter omlaag de mijn in.

Hoe werkt het?

Selecteer in de Efteling-app eerst het fotopunt Baron 1898. Voer het nummer in dat op de schermen staat bij jouw foto. Na aanschaf van de Digi-fotozaak krijg je niet alleen de attractiefoto, maar ook de attractievideo van jouw eigen rit in Baron 1898! Die kun je downloaden en direct via social media delen met je vrienden.

 

Afdaling

Afdaling Baron 1898. Bron Efteling bv

Voorbeeld HTML