Ezeltje strekje soundtrack. (Bron Efteling bv)

Gloednieuwe Efteling-dukaten bij Ezeltje strek je


In de loop van volgende week kun je nieuwe gouden dukaten vangen bij Ezeltje strek je. Ontdek de tien verschillende munten, waarvan twee met nieuw design!


Voor 50 eurocent hoor je de ezel in het Sprookjesbos luidkeels balken, draait hij met zijn staart en laat hij een gouden dukaat door de lucht vliegen! Weet je die te vangen, dan heb je een tastbare herinnering aan je dagje Efteling.
10 verschillende munten
In totaal kun je tien verschillende Efteling-dukaten vangen. Daarop staan in reliëf de afbeeldingen van de sprookjes Kleine Boodschap, Roodkapje, de heks uit het sprookje Hans & Grietje, de sprekende papegaai uit het sprookje Het stoute Prinsesje, Klein Duimpje, De Tuinman en de Fakir, De Indische Waterlelies en Ezeltje Strek je. Naast deze acht munt-ontwerpen zijn er ook twee nieuwe designs toegevoegd: De Draak en De zes Zwanen. Deze sprookjes prijkten nog niet eerder op een dukaat. Deze nieuwe munt-ontwerpen komen in de plaats van de afbeelding van de Ganzenhoedster en het kasteel van Doornroosje. De nieuwe munten, van gerecycled kunststof, zien er door de diepere gouden kleur nog meer uit als een gouden dukaat.

Efteling dukaten ezeltje strekje (2023). (Bron Efteling bv)

Dit zijn de twee nieuwe designs: De zes Zwanen en De Draak.
Ook contactloos betalen
Contant geld hebben we steeds minder vaak op zak. Daarom is het bij Ezeltje strek je sinds 2022 óók mogelijk om contactloos te betalen.
Over Ezeltje strek je
De Ezel prijkt sinds 1956 op zijn sokkel in de Efteling. Eerst in de speeltuin en sinds 1984 op zijn huidige plek in het Sprookjesbos. In de beginjaren kreeg je voor een dubbeltje (omgerekend € 0,045) een gouden dukaat van de ezel, toen nog gemaakt van chocolade. Jarenlang stond er op elke dukaat een sprookjesachtige afbeelding in reliëf en een jaartal. Hierdoor werden de munten van de ezel echte verzamelobjecten.

Tegenwoordig balkt de ezel voor vijftig eurocent. Wanneer je het muntje inwerpt, hoor je een kinderstem ‘Ezeltje strek je!’ roepen. Dan bewegen de kaak en de staart van de Ezel en hoor je wel zeven keer ‘iii-aaaa’, voordat de gouden munt rinkelend op de grond terechtkomt. Grappig detail: het gebalk is echt! Het geluid werd ruim 65 jaar geleden opgenomen in het toenmalige Tilburgse Dierenpark.

Herberg de ersteling instrumentaal. (Bron Efteling bv)

De herberg


 
Uithangbord
Herberg de Ersteling is een pittoresk gebouw met een rieten dak, te vinden tussen Kabouter Kleine Boodschap en het kasteel van de stiefmoeder van Sneeuwwitje. Het is een gestuukt bouwwerk met rechts een grote ronde toren met een verdieping van hout onder een pannendak, en links een gevel van stenen en op de nok van het dak een kookpot. Wat verder naar achteren zien we een rokende schoorsteen achter de dakkapel. Qua hoofdvorm en gevelritme heeft het gebouwtje veel gemeen met het belendende kasteeltje.
Bezoekers betreden de herberg door een boogpoort links, aangeduid door een uithangbord. Een deurtje geeft zicht op een privaat, en een andere doorgang leidt naar een voorvertrek waar de magische knuppel hangt. De knuppel rammelt in zijn kooi wanneer iemand de herberg binnenloopt, maar ook wanneer er in de vertelling in de volgende ruimte om zijn acte de présence wordt gevraagd. Naast de knuppel staat een vitrine waar de zak van de knuppel in te vinden is. In dit voorvertrek is al de geur van kaneel te ruiken en klinkt de historiserende fluit- en tamboerijnmuziek die in de hele herberg te horen is. Via een openstaande deur kunnen bezoekers de gelagkamer betreden.






De gelagkamer van Herberg de Ersteling
De gelagkamer is net als de voorhal een sfeervolle en betrekkelijk kleine ruimte. De ruimte is voorzien van zware houten tafels en bankjes waaraan bezoekers even plaats kunnen nemen en, op niet te drukke dagen, ook de eigenlijke voorstelling kunnen bekijken. Licht valt binnen via kleine ramen in de voorgevel en wordt aangevuld door flakkerend "kaarslicht" uit speciaal ontworpen lampen.
In de gelagkamer biedt een dubbele deur met houten borstwering uitzicht op de tweede kleermakerszoon, die achter het tovertafeltje heeft plaatsgenomen. Aan zijn voeten ligt een hondje dat zich warm
t aan de nog nasmeulende as in de open haard en achter een deur gluurt de oneerlijke waard af en toe de kamer in, om meer te weten te komen over het tovertafeltje. Links geeft een trap naar de verdieping het tafereel de nodige diepte.

Het verhaal:

Welkom edele bezoeker, in deze nederige herberg. En rust wat, zodat ik u kan verhalen over de wonderlijke dingen die hier eens gebeurden. Lang, heel lang geleden woonde in deze herberg een gemene waard. Bij hem kwamen drie zonen van een arme kleermaker. Deze hadden als beloning van hun leermeester een wonderezel; [Oudste zoon: "Ezeltje strek je!"], een tovertafeltje [tafeltje twinkelt] en een magische knuppel gekregen [knuppel rammelt in kooi]. De tweede zoon kwam in deze herberg waar de sluwe waard al eerder de wonderezel van zijn oudere broer had gestolen. "Het vuur onder de pot is al gedoofd", gromde de waard. "Nou, ik zorg wel voor mijn eigen maal", zei de zoon. De waard, die dit zeer verdacht vond, verliet de gelagkamer en legde zijn oor te luisteren tegen de deur. "Wat was het ook alweer? Uhmm. Tafeltje-dekj... Tafel... Dekje-ta... Tafeltje dek je!"

Goh! Mmm!"

"Oh-o!"

Edele bezoeker, nadat de waard dit alles gehoord en gezien had, verruilde hij het tovertafeltje voor een gewoon tafeltje. Toen de jongste zoon hoorde van de diefstallen, ging ook hij naar de herberg, om de waard een lesje te leren. En riep: "Knuppeltje, uit de zak!". De knuppel ranselde de waard net zo lang [de knuppel rammelt vervaarlijk in zijn kooi] totdat hij de wonderezel en het tovertafeltje had teruggegeven. Daarna was er een groot feest en ze leefden nog lang en gelukkig!

Ach, excuseert u mij, edele gast. Ik zie, u gaat de reis voortzetten. Goede reis, en tot een volgende maal in Herberg de Ersteling!

Opening herberg

 


In 1999 werd het oorspronkelijke Herautenpleinplan van Knoet alsnog gerealiseerd. Tegelijk met het kasteeltje van de stiefmoeder van Sneeuwwitje  werd aan de rand van het Herautenplein, tegen de parkgrens bij de Parkeerplaats, op 9 april Herberg de Ersteling
geopend. De knuppel uit het Sprookjesmuseum kreeg een plaats in de entreehal van de herberg.